© Pexels / Pixabay

279 dagen jeugddetentie geëist tegen Amsterdammer voor plannen liquidatie

De officieren van justitie hebben vandaag een onvoorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen een inmiddels 18-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een liquidatie eind september 2023.

De politie kwam de verdachte op het spoor na informatie verkregen uit een schietincident in oktober vorig jaar, waarbij hij zelf gewond raakte.

Schietincident in Amsterdam-Nieuw-West

In de nacht van 11 op 12 oktober 2023 vond aan de Lutkemeerweg in Amsterdam-Nieuw-West een schietincident plaats. Hierbij kwam een 18-jarige man om het leven en raakte een 17-jarige jongen ernstig gewond. De politie kon enkele weken later de verdachte aanhouden die wordt verdacht de schutter te zijn geweest.

Voorbereiding van liquidatie

Volgens het politieonderzoek werden eind september 2023 plannen gemaakt voor een liquidatie door een groep personen, waaronder de destijds 17-jarige verdachte. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, zoals gebruikelijk bij minderjarige verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich terughoudend opgesteld over de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Het beoogde doelwit van de liquidatieplannen werd op 1 oktober gewaarschuwd dat zijn leven in gevaar was, waardoor hij vluchtte. Hierdoor kon de voorgenomen liquidatie niet worden uitgevoerd. De schietpartij van 11 op 12 oktober lijkt voort te vloeien uit het vermoeden van de schutter dat het overleden slachtoffer de waarschuwing had doorgegeven.

Observaties en gesprekken

Het onderzoek heeft aangetoond dat de verdachte, samen met een inmiddels 20-jarige medeverdachte, eind september 2023 het doelwit observeerde bij een café. Afgeluisterde gesprekken en telefoons tonen aan dat de verdachte het doelwit in de gaten hield, met de bedoeling om een medeverdachte in te lichten zodra hij het doelwit had gespot.

De officieren van justitie stelden in hun requisitoir: “De verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor het plegen van een moord. Moord is het ernstigste feit dat ons wetboek van strafrecht kent. Het is uiteindelijk niet gekomen tot het daadwerkelijk om het leven brengen van het doelwit, maar een man die ongewild betrokken is geraakt bij het plan, heeft het wel met z’n leven moeten bekopen.”

Vonnis en sancties

De officieren achten het niet nodig dat de verdachte teruggaat naar de jeugdgevangenis, maar ze eisen wel een substantieel deel van de straf als voorwaardelijke jeugddetentie. De eis is een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 279 dagen met aftrek van voorarrest en een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden, met bijzondere voorwaarden en toezicht.

Vandaag heeft de rechtbank de man veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 430 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Daarnaast is er een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden opgelegd, met bijzondere voorwaarden en een proeftijd van twee jaar.