Tip leidt politie naar 28-jarige verdachte grootschalige phishing met panels

In een onderzoek naar grootschalige phishing heeft de politie Oost-Nederland woensdag een 28-jarige man uit Oostvoorne aangehouden.

Het Cybercrimeteam kwam de verdachte op het spoor na een tip van een gedupeerdenorganisatie.

Verdacht van bezit van phishing panels

De man wordt verdacht van het bezit van meerdere phishing panels en het verspreiden hiervan. Een phishing panel is een middel waarmee criminelen proberen om gegevens van slachtoffers af te vangen. Deze panels functioneren als een soort valse website waar criminelen privégegevens proberen te verkrijgen.

Oplichting van honderden slachtoffers

In dit onderzoek ligt de focus op het versturen van sms’jes naar potentiële slachtoffers. In deze sms’ werd een link opgenomen met een betaalverzoek, waardoor het overgemaakte geld in de zakken van de oplichters belandde. Tot nu toe is gebleken dat er vermoedelijk meer dan drie ton is buitgemaakt van honderden mensen die op deze manier een betaling hebben gedaan. Er wordt nog onderzocht welke rol de verdachte in dit geheel heeft gehad.

Doorzoeking en verder onderzoek

Tijdens een doorzoeking bij de verdachte zijn verschillende gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek naar zijn handelswijze gaat onverminderd door. De politie zet zich in om de slachtoffers te helpen en verdere betrokkenen bij deze oplichting te achterhalen.