Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Vijf personen gearresteerd voor sluwe ‘Brad Pitt’ oplichting, 325.000 euro buitgemaakt

De Guardia Civil heeft vijf personen gearresteerd in verband met een grootschalige zwendel waarbij in totaal 325.000 euro werd buitgemaakt.

De oplichters gebruikten de ‘Brad Pitt’-zwendel om twee vrouwen te misleiden.

Politieoperatie in meerdere provincies

De Spaanse politie voerde een uitgebreide operatie uit in de provincies Almería, Málaga, Vizcaya, Barcelona, Granada, Madrid, Huelva en Sevilla. Hierbij werd 85.000 euro van het gestolen geld teruggevonden en werden de twee hoofdleiders gearresteerd. Tien anderen werden ook in verband gebracht met de criminele organisatie.

‘Brad Pitt’-zwendel en slachtoffers

De zwendel kwam aan het licht in augustus 2023, toen een inwoner van Granada aangaf 175.000 euro te hebben verloren aan oplichters die zich voordeden als acteur Brad Pitt. Een tweede slachtoffer uit Vizcaya meldde een soortgelijk geval. De criminelen gebruikten psychologische manipulatie om de slachtoffers grote bedragen over te laten maken.

Witwasnetwerk en arrestaties

De bende had een netwerk van bankrekeningen opgezet met vervalste documenten van personen uit Afrikaanse landen, en gebruikte ‘mules’ om het geld wit te wassen. In totaal werden twaalf personen gearresteerd in meerdere steden, waaronder de leiders in Torremolinos en Málaga.

Zoon van slachtoffer betrokken bij fraude

Tijdens het onderzoek werd ook de zoon van een van de slachtoffers gearresteerd voor het frauduleus overmaken van 17.000 euro van de bankrekening van zijn moeder.