Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Ridouan Taghi vraagt hof om advocaat toe te wijzen: ‘tientallen benaderd, niemand wil zaak’

Ridouan Taghi heeft het gerechtshof in Amsterdam verzocht om een advocaat voor hem te regelen, omdat hij zelf niemand kan vinden die hem wil verdedigen.

Taghi staat momenteel terecht in het hoger beroep van het liquidatieproces Marengo, maar zit al maanden zonder juridische vertegenwoordiging.

Probleem met verdediging

Taghi’s situatie wordt als zorgelijk beschouwd door het gerechtshof, vooral omdat zijn vorige advocaat, Inez Weski, eerder dit jaar werd gearresteerd. Na haar vertrek namen drie andere advocaten de verdediging over, maar ook zij legden uiteindelijk hun werk neer. Advocaat Michael Ruperti gaf aan dat het werken onder de gegeven omstandigheden onmogelijk was.

Moeilijkheden voor advocaten

Taghi heeft naar eigen zeggen tientallen advocaten benaderd, maar niemand is bereid om zijn zaak op zich te nemen. Veel advocaten wijzen de zaak af vanwege de houding van het Openbaar Ministerie en de immense media-aandacht. Daarnaast klagen zij over het gebrek aan tijd om het omvangrijke strafdossier volledig te bestuderen.

Mogelijke toewijzing van een advocaat

Het gerechtshof zal tijdens een zitting reageren op Taghi’s verzoek om een advocaat toegewezen te krijgen. Als het verzoek wordt gehonoreerd, zullen de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand op zoek moeten gaan naar een geschikte verdediger.

Marengo-proces

In het hoger beroep van de Marengo-zaak staat Taghi, samen met dertien andere verdachten, terecht voor meerdere liquidaties. In een eerder proces werd hij al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.