Oorlog / explosie
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen Noor na explosie piepers in Libanon

De Noorse autoriteiten hebben een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen een 39-jarige Noor die in verband wordt gebracht met de explosies van piepers in Libanon.

Betrokkenheid van Bulgaarse bedrijven en Hezbollah

De Noor is de oprichter van het Bulgaarse bedrijf Norta Global Ltd, dat mogelijk betrokken was bij de levering van de piepers aan de Libanese militante groep Hezbollah. Hoewel de Bulgaarse staatsveiligheidsdienst geen bewijs heeft gevonden dat de piepers in Bulgarije zijn geproduceerd of geëxporteerd, wordt er nog onderzoek gedaan naar de herkomst.

Vermissing en verdenkingen

Sinds vorige week is de verdachte vermist. Hij zou naar de Verenigde Staten zijn gegaan voor een conferentie, maar is sindsdien onbereikbaar voor zijn werkgever. De situatie verergerde vorige week toen duizenden piepers in Libanon tegelijkertijd ontploften, waarbij minstens 39 mensen om het leven kwamen en duizenden gewonden vielen. De dag na de explosies werden ook walkietalkies ontdekt.

Reacties op de explosies

Hezbollah heeft Israël beschuldigd van de aanvallen, maar de Israëlische autoriteiten hebben niet gereageerd op deze beschuldigingen. Ondertussen hebben zowel het Taiwanese bedrijf Gold Apollo als het Hongaarse BAC Consulting ontkend betrokken te zijn bij de levering van de piepers, ondanks dat hun logo’s op het materiaal werden aangetroffen.

Het onderzoek naar de explosies en de betrokkenheid van internationale bedrijven en personen loopt nog volop.