Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Amsterdammer voor rechter die beveiliger nekklem ‘knuffel’ gaf op kermis Den Haag

In de rechtbank van Den Haag is vandaag de rechtszaak begonnen tegen een 24-jarige man uit Amsterdam, die verdacht wordt van poging tot doodslag of zware mishandeling.

De man moet zich verantwoorden voor een incident dat plaatsvond op de kermis in Den Haag op 10 april van dit jaar, waarbij hij een beveiliger in een wurggreep hield.

Incident op de kermis

De kermis op het Malieveld in Den Haag trok die avond veel bezoekers. Bij de ingang moesten bezoekers door detectiepoortjes. Toen de verdachte een rood signaal kreeg en geweigerd werd om door te gaan zonder fouillering, raakte hij in conflict met de beveiligers. Hij begon te schelden en sloeg de beveiliger, wat leidde tot een escalerende situatie.

De wurggreep

Beveiligingscamera’s legden het voorval vast. De verdachte probeerde zich los te maken van de beveiligers en duwde een van hen. Toen de beveiliger terugduwde, viel de verdachte het slachtoffer aan, sprong tegen hem aan en gaf hem meerdere stoten. Hij pakte de beveiliger vast en hield hem ongeveer 23 seconden in een wurggreep, wat ernstige gevolgen had voor het slachtoffer.

Bekentenis en oordeel van de officier

De verdachte verklaarde dat hij de beveiliger een “knuffel” wilde geven. De officier van justitie weersprak dit en stelde dat de verdachte zich bewust was van de mogelijke fatale gevolgen van zijn acties. De officier eist 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een langere proeftijd van 3 jaar en speciale voorwaarden, waaronder een contactverbod met het slachtoffer.

Reactie op de situatie

De officier van justitie benadrukte de impact van het incident op de gemeenschap en de noodzaak van veiligheid op evenementen zoals de Koningskermis. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.