Elf personen gepakt voor poging tot smokkel ruim 300 kilo wiet via luchthavens

De afgelopen dagen zijn elf personen aangeklaagd in verband met de poging om meer dan 300 kilo wiet het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen via de luchthavens Heathrow en Gatwick.

Tussen 14 en 20 september werden in totaal 17 mensen gearresteerd, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij het smokkelen van in totaal 618 kilo wiet naar het VK. Onder de arrestanten bevinden zich de professionele voetballer Jay Emmanuel-Thomas en Nathaniel Benson, die momenteel in voorarrest zitten.

Waarschuwing van de NCA

De National Crime Agency (NCA) heeft in augustus nog gewaarschuwd voor de risico’s van het smokkelen van wiet naar het VK, met name voor reizigers uit Thailand, Canada en de Verenigde Staten. Ondanks deze waarschuwingen blijven de arrestaties doorgaan en is de hoeveelheid in beslag genomen wiet in 2024 al drie keer hoger dan in heel 2023.

Bendes en de smokkelroutes

De stijging in inbeslagnames wordt toegeschreven aan georganiseerde misdaadbendes, die legaal geteelde wiet in het buitenland weten te bemachtigen. Deze bendes rekruteren koeriers om de drugs het VK binnen te smokkelen, waar de verkoop van wiet veel meer winst oplevert dan het lokaal kweken ervan.

Gevaar voor koeriers

De NCA benadrukt de gevaren voor mensen die zich laten verleiden om als koerier op te treden. De bendes achter de smokkel zijn uitsluitend uit op winst en geven niets om het lot van de koeriers, die vaak worden gearresteerd en zware gevangenisstraffen riskeren.