© Crime-Nieuws.nl

Tweetal veroordeeld voor afpersing 50K van 76-jarige man in Venlo na afspraakje via Bullchat

De rechtbank in Venlo heeft twee mannen van 40 en 36 jaar veroordeeld voor het afpersen van een 76-jarige man. Beide mannen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd, samen met een taakstraf van 240 uur.

Afpersing via chatsite Bullchat

De veroordeelden deden zich op de chatsite Bullchat voor als minderjarige jongens. Ze kregen het idee dat hun slachtoffer, een 76-jarige man, een pedofiel was nadat hij met hen in contact was gekomen.

Vervolgens spoorden ze de persoonlijke gegevens van de man op en gingen naar zijn huis om hem te confronteren. Onder dreiging om zijn vermeende chats openbaar te maken, werd het slachtoffer gedwongen om grote geldbedragen te betalen.

Druk om te betalen

De mannen voerden de druk om te betalen steeds verder op door het slachtoffer keer op keer te benaderen. In totaal betaalde de man over een periode van zes maanden maar liefst 50 duizend euro aan hen. De rechtbank oordeelde dat de mannen op een “verwerpelijke manier” geld afhandig maakten van hun slachtoffer.

Straf en voorwaardelijke straf

Hoewel de rechtbank in dit soort zaken meestal onvoorwaardelijke gevangenisstraffen oplegt, volstond zij nu met een voorwaardelijke celstraf in combinatie met een zware taakstraf. De rechtbank hield hierbij rekening met het feit dat de afpersing twee jaar geleden plaatsvond en dat de mannen spijt betuigden. Echter, vanwege een mogelijk risico op herhaling kregen de mannen ook een proeftijd van twee jaar opgelegd, inclusief een contactverbod met het slachtoffer.