©️Pexels / Pixabay

Compleet wagenpark in beslag bij ‘verhuurbedrijf drugsdealers’ Antwerpen

Op woensdag 25 september zijn de inboedel en het volledige wagenpark van een verhuurbedrijf in de Montignystraat in Antwerpen in beslag genomen.

De sectie ecofin van het Antwerps parket gaf opdracht voor de inbeslagname als onderdeel van een lopend opsporingsonderzoek naar fiscale en sociale fraude, evenals witwassen.

Eerdere gerechtelijke acties

De garage in kwestie was eerder in mei van dit jaar al gerechtelijk verzegeld. Het verhuurbedrijf stond bij de politiediensten bekend als een locatie waar drugsdealers voertuigen huurden. Bij deze huurauto’s werden regelmatig drugs en grote hoeveelheden contant geld gevonden.

Samenwerking tussen politie-eenheden

Het DIFA-team, dat zich richt op het aanpakken van financiële criminele activiteiten, kreeg tijdens de inbeslagname bijstand van het drugsondersteuningsteam (DOT) en de mobiele eenheid (ME) van de Politiezone Antwerpen. Het DIFA-team maakt deel uit van het KALI-team, een samenwerkingsverband tussen de lokale en federale gerechtelijke politie in Antwerpen, dat zich richt op de innesteling van drugscriminelen in de legale economie.

Rol van facilitators in de drugshandel

De facilitators, die zelf niet direct betrokken zijn bij de handel in drugs, spelen een cruciale rol in het ondersteunen van (internationale) drugsorganisaties. Dit kan variëren van autoverhuurbedrijven tot luxewinkels die helpen bij het witwassen van drugsgeld.

Het DIFA-team heeft eerder maatregelen genomen tegen facilitators in verschillende sectoren, zoals telecom, horeca en de luxe-industrie, waarbij criminele organisaties hun illegale winsten proberen te verbergen of wit te wassen.