Haagse politieman (36) verdacht van onterecht opzoeken informatie in politiesystemen

Eerder deze week stond een 36-jarige politieman uit Den Haag terecht voor computervredebreuk. Hij zou meer dan dertig keer informatie hebben opgezocht in het politiesysteem zonder een duidelijke reden.

Onbevoegde bevragingen in 2019 en 2020

De verdachte deed de bevragingen in 2019 en 2020, waarbij hij voornamelijk informatie zocht over personen in zijn nabije omgeving. In enkele gevallen ging het om mensen in Brabant die onder strafrechtelijk onderzoek stonden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte geen logische reden gegeven waarom hij als Haagse politieman deze informatie over Brabanders moest opvragen.

Verbazing over gebrek aan verklaring

De officier van justitie sprak zijn verbazing uit over het feit dat de verdachte nooit een duidelijke verklaring heeft willen afleggen voor zijn handelen. “Dit past niet bij een politieman die zijn bevragingen kan en wil verantwoorden,” aldus de officier.

Privacygevoelige informatie en risico op corruptie

De officier van justitie benadrukte dat geheimhoudende politie-informatie alleen geraadpleegd mag worden voor werkgerelateerde redenen. “Niet voor eigen gemak of persoonlijke nieuwsgierigheid,” voegde hij toe. Het gaat hier om privacygevoelige informatie van burgers, en de overheid moet hier zorgvuldig mee omgaan. Onbevoegde bevragingen kunnen de politie kwetsbaar maken voor corruptie, omdat het de kans vergroot dat criminelen de agent proberen te manipuleren.

Voorstel tot taakstraf

Het Openbaar Ministerie eiste dat de verdachte een taakstraf van 60 uur zou uitvoeren. Dit was eerder voorgesteld als strafbeschikking, maar omdat de verdachte hiermee niet akkoord ging, leidde dit tot de rechtszaak van vandaag. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.