© Pexels / Pixabay

5 jaar cel geëist voor van korte afstand schieten in buik bij schietpartij club Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 22-jarige man uit Groningen. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 4 op 5 maart 2023 een schot te hebben gelost tijdens een drukke uitgaansavond in een club aan de Peperstraat in Groningen.

Bij het incident raakte één persoon lichtgewond. Volgens de officier van justitie is er sprake van poging tot doodslag.

Ernstige bedreiging en wapenbezit

Naast de poging tot doodslag wordt de verdachte ook beschuldigd van het bedreigen van meerdere personen met een vuurwapen en het illegaal bezit van datzelfde wapen. De officier van justitie gaf aan dat de verdachte het slachtoffer van korte afstand in de buik schoot, in een ruimte vol mensen. Dat het slachtoffer niet ernstiger gewond raakte, wordt niet aan de verdachte toegeschreven, aldus de officier.

Heldhaftige medewerker

Een medewerker van de club probeerde de verdachte te ontwapenen nadat er onrust ontstond, maar voordat hij de verdachte kon bereiken, werd er al geschoten. De medewerker voelde zich bedreigd toen de verdachte zijn wapen op hem richtte, maar bleef ongedeerd. De officier noemde de actie van de medewerker “dapper”, maar benadrukte dat hij geluk had dat hij niet werd geraakt.

Verweer: noodweer(exces)

De verdachte verklaarde dat hij handelde uit noodweer(exces). Hij stelde dat er een ruzie was ontstaan over een meisje en dat hij eerder met een fles op het hoofd was geslagen.

De officier van justitie wees dit verweer van de hand op basis van videobeelden en getuigenverklaringen. Volgens haar werd de verdachte pas geslagen nadat hij het schot had gelost.

Toenemend wapenbezit in uitgaansleven

De officier van justitie uitte haar zorgen over het toenemende aantal schietincidenten in het uitgaansleven van Groningen. Afgelopen weekend vond opnieuw een schietincident plaats. Ze benadrukte dat politie en justitie streng optreden tegen het illegale wapenbezit, omdat het dragen van een wapen snel kan leiden tot gebruik ervan, zoals in deze zaak duidelijk werd.

De rechtbank in Groningen zal binnenkort uitspraak doen in deze zaak.