Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM besluit politieagent niet te vervolgen voor vrouw onder ME-bus tijdens PSV-feest

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) heeft besloten om een politieagent niet te vervolgen voor een ongeval waarbij een 25-jarige vrouw ernstig gewond raakte.

Het incident vond plaats in mei van dit jaar tijdens het kampioensfeest van PSV in Eindhoven. De vrouw werd aangereden door een ME-bus op de Vestdijk.

Ongeval tijdens kampioensfeest

Op maandag 6 mei vierden ongeveer 100.000 mensen het kampioenschap van PSV in de Eindhovense binnenstad. Rond 22.30 uur raakte een vrouw gewond toen zij bij het oversteken werd geraakt door een passerende ME-bus. Het incident vond plaats nadat de huldiging van de selectie was afgelopen.

Onderzoek naar de toedracht

De politie deed onderzoek naar het ongeval, waarbij de bestuurder van de ME-bus, het slachtoffer en meerdere getuigen werden gehoord. Ook camerabeelden van de Vestdijk werden onderzocht. Op de beelden was te zien dat de vrouw tussen de auto’s door de weg overstak. Zowel de bestuurder als de vrouw zagen elkaar over het hoofd, waardoor de aanrijding niet kon worden voorkomen.

Vrijstelling voor politie

De politie heeft een wettelijke vrijstelling om, indien nodig, af te wijken van algemene verkeersregels tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. De ME-bus reed op dat moment in tegengestelde richting over de busbaan met een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur, terwijl de maximale snelheid op de Vestdijk 50 kilometer per uur bedraagt.

Geen verwijtbaar handelen

Volgens het OM heeft de agent gehandeld binnen de regels van zijn vrijstelling en de Brancherichtlijn van de politie. Het OM oordeelde dat de verkeersveiligheid zoveel mogelijk was gewaarborgd en dat er geen sprake was van verwijtbaar handelen. Om deze reden is besloten om de agent niet te vervolgen en de strafzaak te seponeren. Zowel de agent als het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht van dit besluit.