Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweede Kamer kritisch over plan om Nederlandse gevangenen in Estland te plaatsen

Er is veel scepsis in de Tweede Kamer over het voorstel van staatssecretaris Coenradie om Nederlandse gevangenen tijdelijk in Estland te plaatsen vanwege het cellentekort in Nederland. De oppositie is fel tegen het plan, maar ook regeringspartijen hebben veel vragen.

Nog geen besluit over Estland-plan

Staatssecretaris Coenradie benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen en dat het plan slechts in een onderzoeksfase zit. Er zijn nog veel juridische, praktische en financiële vraagstukken die moeten worden uitgewerkt.

Oppositie uit bezorgdheid

GroenLinks-PvdA en de SP hebben ernstige bezwaren. Ze uiten zorgen over het recht op toegang tot advocaten, familiebezoeken en verwijzen naar een kritisch rapport van de Raad van Europa over de gevangenis in Tartu, Estland.

Coalitie verdeeld over voorstel

Ook binnen de coalitie is er verdeeldheid. VVD en NSC staan kritisch tegenover het plan, en D66 noemt het nadeliger dan voordelig. JA21 stelt een alternatief voor: buitenlandse gevangenbewaarders inzetten in Nederland in plaats van gedetineerden naar het buitenland sturen.

PVV enige voorstander

De PVV steunt het plan als enige partij volledig, terwijl de staatssecretaris blijft wijzen op de ernstige capaciteitsproblemen en het onderzoek naar andere oplossingen, zoals het gebruik van enkelbanden en meerpersoonscellen.