Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 4 jaar geëist voor gijzeling en mishandeling met spijkerpistool acteur Bas Muijs

Op 12 maart 2023 werd acteur Bas Muijs onder valse voorwendselen naar een woning in Arnhem gelokt en daar mishandeld met een spijkerpistool.

De hoofdverdachte, een 41-jarige man uit Arnhem, beweerde dat het de laatste wens van zijn terminaal zieke moeder was om de acteur te ontmoeten. Eenmaal in de woning werd de acteur aangevallen, vastgehouden en beschoten met het pistool. De medeverdachte, een 33-jarige vrouw, speelde ook een rol in het incident, hoewel haar directe betrokkenheid minder duidelijk is.

Achtergrond van het incident

De verdachten verklaarden uit wraak te handelen voor een vermeend zedendelict uit het verleden. Muijs werd gedwongen om voor de camera een schuldbekentenis af te leggen, onder dreiging dat het filmpje zou worden verspreid als hij niet met een flink geldbedrag zou komen. Het slachtoffer wist te ontsnappen door te doen alsof hij een hartaanval kreeg en werd door de hoofdverdachte naar het ziekenhuis gebracht, waar hij het personeel waarschuwde.

Eist van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie benadrukte dat beide verdachten geen moment rekening hielden met de blijvende impact op het leven van het slachtoffer, mede vanwege de mediabelangstelling rond het incident.

Voor de hoofdverdachte wordt vier jaar gevangenisstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden zoals een behandeling voor zijn verslavingsproblemen en een contactverbod.

De medeverdachte, die geen direct geweld pleegde, riskeert een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Het oordeel van de rechtbank volgt later.