Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel voor deurwaarder Belastingdienst na verkoop vertrouwelijke info ‘man kort daarna geliquideerd’

De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

De verdachte, een voormalige deurwaarder bij de Belastingdienst, werd schuldig bevonden aan ambtelijke omkoping, computervredebreuk en witwassen. Hij verstrekte gedurende anderhalf jaar vertrouwelijke (persoons)gegevens aan derden in ruil voor geld en misbruikte zijn positie als ambtenaar.

Kentekens en gevoelige gegevens

Als deurwaarder had de verdachte toegang tot verschillende systemen van de Belastingdienst, waarmee hij kentekens en burgerservicenummers opzocht. Deze informatie, die hij buiten kantooruren verzamelde, deelde hij met twee andere personen. Een van de opgezochte kentekens was van een auto betrokken bij een ripdeal van een partij cocaïne. Kort na het opvragen van twee kentekens werd een van de betrokken personen in de buurt van zijn woning geliquideerd.

Witwassen en omkoping

De verdachte ontving geld voor de verstrekte gegevens, dat hij naar eigen zeggen uitgaf aan contante betalingen voor boodschappen. Dit werd bevestigd door chatberichten tussen hem en zijn vrouw, gevonden in zijn telefoon. De rechtbank concludeerde dat de verdachte handelde uit persoonlijk gewin, terwijl hij zich bewust had moeten zijn van de mogelijke risico’s en misbruik van de verstrekte gegevens.

Oordeel rechtbank

De rechtbank veroordeelde de man wegens passieve ambtelijke omkoping, computervredebreuk en witwassen. Daarnaast mag hij vijf jaar geen functie als ambtenaar bekleden. Het handelen van de verdachte heeft volgens de rechtbank het vertrouwen van burgers in de overheid ernstig geschaad, wat cruciaal is voor een goed functionerende democratie.