Voetbal
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel voor Besiktas-fan na gooien houten balken naar politie in Amsterdam

Een 32-jarige man uit Rotterdam is veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk, voor het gooien van houten balken naar de politie.

Het incident vond plaats op het Waterlooplein in Amsterdam voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Besiktas, die vorige week donderdag werd gespeeld.

Eiser en verklaring officier van justitie

Het Openbaar Ministerie had aanvankelijk een gevangenisstraf van twee maanden geëist, waarvan één maand voorwaardelijk. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat dergelijk geweld niet kan worden getolereerd. “We kunnen en mogen niet toestaan dat dit soort geweld wordt gezien als iets dat er nou eenmaal bij hoort rond voetbalwedstrijden”, zei hij. Hij waarschuwde dat het uitblijven van strenge maatregelen anderen kan aanmoedigen om geweld tegen de politie te blijven gebruiken.

Dreigende situatie in Amsterdam

De verdachte, een Nederlandse supporter van de Turkse club Besiktas, was in Amsterdam voor de wedstrijd. In de middag ontstond een dreigende situatie tussen groepen supporters van Ajax en Besiktas. Dankzij tijdig ingrijpen van de politie kon een directe confrontatie worden voorkomen, maar de spanning verplaatste zich naar de Mobiele Eenheid.

Geweld tegen de politie

Besiktassupporters gooiden stenen, flesjes en houten balken naar de politie. De Rotterdammer werd gearresteerd voor het gooien van balken, hoewel er geen meldingen zijn van gewonde agenten. De politie kon de situatie onder controle brengen, maar het incident werd door de rechtbank gezien als een serieuze vorm van voetbalgerelateerd geweld.

Veroordeling

De rechtbank veroordeelde de man uiteindelijk tot zes weken gevangenisstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk. De straf viel lager uit dan de eis van het OM vanwege verzachtende omstandigheden. Na de uitspraak werd de man door de parketpolitie meegenomen om het onvoorwaardelijke deel van zijn straf uit te zitten.