VIDEO: Vijf Turken en Nederlander gepakt op vrachtschip ‘Ras’ met 4.000 kilo cocaïne

Bij een actie zijn vijf Turken en een Nederlander gepakt op een schip met duizenden kilo’s blokken cocaïne.

Tijdens de Operatie Pascal-Lino 2024 hebben de Spaanse en Franse douane het vrachtschip ‘Ras’ onderschept op 130 zeemijlen van Lanzarote. Dit schip vaart onder de vlag van Tanzania en meet maar liefst 70 meter in lengte.

Drugsvangst aan boord

Bij de controle werd geschat dat er ongeveer 4.000 kilo cocaïne aan boord van het schip aanwezig was. De controle werd uitgevoerd door de bemanning van het speciale operatievaartuig ‘Petrel’ en het Franse patrouillevaartuig ‘DPF-3’.

Bilaterale samenwerking

De operatie maakt deel uit van een bilateraal project tussen de Spaanse en Franse douane, gericht op intensievere controle en surveillance in maritieme gebieden. Het schip stond onder toezicht van het Maritiem Analyse- en Operatiecentrum voor Drugshandel (MAOC-N) in Lissabon.

Aanhoudingen van de bemanning

Tijdens de actie zijn in totaal tien bemanningsleden aangehouden, waaronder vijf Turken, met de kapitein erbij, twee Azerbeidzjanen en een Nederlander. De coördinatie van de operatie vond plaats met de Nationale Politie en de Guardia Civil via het Centrum voor Coördinatie tegen Terrorisme en Georganiseerd Criminaliteit (CITCO).

Onlogische navigatie van het schip

Het schip vertrok eerder uit Turkije en doorkruiste de Middellandse Zee voordat het richting de Atlantische Oceaan voer, zonder lading te laden of lossen, wat de autoriteiten alarmeerde over de onlogische navigatie.

Moeilijke opsporing van de drugs

De cocaïne was verstopt in een moeilijk toegankelijk compartiment tussen de vrachtruimen, waardoor de opsporing van de drugs bemoeilijkt werd.

Einde van de operatie

De operatie eindigde met de aankomst van de ‘Petrel’ en het vrachtschip in de haven van Arrecife, Lanzarote, waar de drugs zullen worden afgevoerd en de aangehouden personen aan de autoriteiten zullen worden overgedragen.

Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkel is momenteel in volle gang en meer aanhoudingen worden voorlopig niet uitgesloten.