Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Grote verkeerscontrole in Eindhoven: 30 opgevoerde fatbikes van straat gehaald

Vrijdag heeft de politie van Eindhoven, in samenwerking met het Team Verkeer, een grootschalige verkeerscontrole gehouden op diverse locaties in de stad.

De focus lag voornamelijk op de naleving van regels door fatbike-bestuurders. In totaal werden 30 fatbikes meegenomen naar het bureau, waarvan er 7 in beslag werden genomen.

Controle op diverse locaties

De controle vond plaats tussen 14.00 en 21.00 uur op drukke verkeerspunten zoals de Stratumsedijk, Vestdijk, Limburglaan en Keizersgracht. Zo’n 50 politieagenten, ondersteund door motorrijders, controleerden fatbikes op een rollentestbank om te achterhalen of ze waren opgevoerd. Bestuurders van opgevoerde fatbikes ontvingen een proces-verbaal. Bij recidive werd het voertuig direct in beslag genomen. Uiteindelijk werden 7 fatbikes in beslag genomen, omdat de eigenaren eerder al een boete hadden gekregen.

Waarschuwing aan minderjarigen

Minderjarige bestuurders van fatbikes die niet in beslag werden genomen, krijgen hun voertuig terug met een strenge waarschuwing. De politie nodigt hen en hun ouders na het weekend uit voor een gesprek. Mocht een tweede overtreding plaatsvinden, wordt de fatbike definitief in beslag genomen.

Andere overtredingen

Naast de controles op fatbikes werden ook andere verkeersboetes uitgedeeld. In totaal schreef de politie 265 processen-verbaal uit, waarvan 125 voor fietsers die hun telefoon gebruikten tijdens het rijden. Ook werden boetes uitgedeeld voor door rood rijden, te hard rijden, rijden zonder rijbewijs en rijden zonder helm.

Positieve reacties op de controle

De coördinator van de actie gaf aan dat de controle op veel positieve reacties stuitte. Passanten complimenteerden de politie voor hun inzet, en zelfs een middelbare school meldde dat leerlingen uit voorzorg hun fatbike thuis hadden gelaten.

Toegenomen ongevallen met fatbikes

Fatbikes hebben de afgelopen tijd veel aandacht gekregen vanwege de gevaren die ze vormen in het verkeer. Veel van deze fietsen kunnen harder dan de toegestane 25 km/h en veroorzaken vaak gevaarlijke situaties. Het aantal ongevallen en meldingen van overlast door fatbikes is dan ook fors toegenomen.