12 jaar cel geëist voor doodslaan man met metalen voorwerp in De Lier na ruzie tijdens feest

De officier van justitie heeft zware celstraffen geëist voor drie mannen uit Letland, die betrokken waren bij een gewelddadige mishandeling op 13 oktober 2023 in De Lier.

Een 37-jarige man uit De Lier overleed enkele dagen na het incident aan zijn verwondingen. Het geweld ontstond na een ruzie tijdens een feest in een woning aan de Jogchem van der Houtweg.

Feest escaleert in geweld

De problemen begonnen tijdens een feest in een pand waar uitzendkrachten waren gehuisvest. Een ruzie over geluid tussen de feestvierders en het slachtoffer leidde tot een fysieke aanval. De 31-jarige verdachte sloeg het slachtoffer meerdere keren in het gezicht, waarna de situatie verder escaleerde. In zijn slaapkamer werd het slachtoffer vervolgens door een andere verdachte, een 28-jarige Let, ernstig mishandeld. Zelfs toen het slachtoffer bewusteloos op de grond lag, werd het geweld voortgezet met een metalen voorwerp.

Zinloos geweld en intimidatie van getuigen

De officier van justitie benadrukte het zinloze karakter van het geweld. Het slachtoffer en de hoofdverdachte kenden elkaar niet en het conflict ontstond over een triviale kwestie. De drie verdachten staan ook terecht voor het beïnvloeden en intimideren van getuigen. Kort na het incident probeerden ze twee getuigen te manipuleren, waardoor die zich niet vrij voelden om bij de politie te verklaren.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de hoofdverdachte voor poging tot doodslag en getuigenintimidatie. Tegen de tweede verdachte, die betrokken was bij de mishandeling en de intimidatie van getuigen, is 188 dagen cel geëist. De derde verdachte, die aanwezig was tijdens het geweld en ook getuigen heeft beïnvloed, hoorde eveneens 188 dagen gevangenisstraf tegen zich eisen.