© Crime-Nieuws.nl

Chinese hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Amerikaanse netwerken

Een hackersgroep met vermoedelijke banden met de Chinese regering heeft een grootschalige cyberaanval uitgevoerd op verschillende Amerikaanse breedbandaanbieders, waaronder Verizon, AT&T en Lumen Technologies.

De aanval, uitgevoerd door de groep “Salt Typhoon”, zou gevoelige data hebben benaderd, waaronder systemen die wettige verzoeken voor communicatiedata verwerken. Dit vormt een ernstig risico voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Maandenlange toegang tot netwerken

Volgens voorlopige onderzoeken hadden de hackers mogelijk maandenlang toegang tot de netwerken voordat de aanval werd ontdekt. Dit geeft aan dat de aanval zorgvuldig was gepland en uitgevoerd.

De volledige impact van de aanval wordt nog onderzocht, maar het incident heeft al voor grote zorgen gezorgd binnen de Amerikaanse regering.

Breder doelwit

Naast breedbandaanbieders worden de Chinese hackers ook verdacht van aanvallen op kritieke infrastructuur, zoals waterzuiveringsinstallaties, elektriciteitscentrales en vliegvelden in de VS. Deze reeks aanvallen wijst op een gecoördineerde poging om vitale Amerikaanse systemen te verstoren.

Reactie Amerikaanse regering

De Amerikaanse regering heeft aangegeven de situatie zeer serieus te nemen. De cyberaanval benadrukt opnieuw de kwetsbaarheid van essentiële netwerken voor buitenlandse inmenging en heeft geleid tot intensieve onderzoeken en verhoogde veiligheidsmaatregelen.