Mes
© Crime Nieuws

Tbs met dwangverpleging voor man die eigen moeder doodstak in Lelystad

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 36-jarige man uit Lelystad tbs met dwangverpleging opgelegd, nadat hij in december 2023 zijn eigen moeder om het leven bracht.

De man was op dat moment psychotisch, waardoor de rechtbank oordeelde dat hij niet strafbaar is en ontslagen wordt van alle rechtsvervolging. Drie maanden voor het incident bedreigde hij ook zijn ex-vriendin en vernielde hij een ruit. Deze daden worden eveneens toegeschreven aan zijn psychotische toestand.

Dodelijke steekpartij

Op 19 december arriveerde de man bebloed bij de woning van zijn ex-vriendin met een mes in zijn hand. Hij vertelde haar dat hij zijn moeder had neergestoken. De politie trof het levenloze lichaam van de moeder aan in de badkamer van haar woning. Bij de arrestatie had de man nog een mes bij zich, waarop het bloed van zijn moeder werd gevonden. De rechtbank concludeert op basis van de bewijzen dat hij verantwoordelijk was voor haar dood.

Psychotische toestand

Deskundigen verklaarden dat de man sinds september 2023 al psychotisch was. Hij geloofde onder andere dat zijn moeder niet echt zijn moeder was en voelde zich achtervolgd.

Deze wanen, in combinatie met het gebruik van verdovende middelen, leidden tot een situatie waarin hij geen controle meer had over zijn daden. De rechtbank volgde het advies van de deskundigen om de dodelijke steekpartij en de eerdere bedreiging niet aan hem toe te rekenen.

Maatregel en schadevergoeding

Hoewel de man niet strafbaar is, legde de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. Deze maatregel eindigt pas als de rechter oordeelt dat de man na zijn behandeling geen gevaar meer vormt voor de samenleving.

Daarnaast moet hij een schadevergoeding van €20.000,- betalen aan zijn broer en oom, die slachtoffer zijn van het verlies van hun familielid.