Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Amerikaanse huurling krijgt bijna 7 jaar gevangenisstraf in Rusland na vechten voor Oekraïne

Een Russische rechtbank heeft Stephen Hubbard, een 72-jarige Amerikaan, veroordeeld tot zes jaar en tien maanden gevangenisstraf.

De veroordeling komt voort uit zijn betrokkenheid als huurling in Oekraïne, waar hij een contract had getekend met het Oekraïense leger na de Russische inval in februari 2022.

Achtergrond van de veroordeling

Hubbard werd na twee maanden van vechten in Oekraïne gevangengenomen door het Russische leger. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren, en de Russische autoriteiten hebben consulaire toegang voor de Verenigde Staten geweigerd. Dit heeft geleid tot een gebrek aan informatie over de specifieke details van de zaak.

Reactie van de Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn teleurstelling over de gang van zaken geuit en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Hubbard wordt door Russische media als de eerste Amerikaan beschouwd die is veroordeeld voor het vechten als huurling in het Oekraïense conflict.

Bekentenis en strafvermindering

Er zijn berichten dat Hubbard schuld heeft bekend, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de lagere straf die hem is opgelegd. Deze bekentenis zou ook invloed hebben gehad op de uitspraak van de rechtbank.

Trends in arrestaties van Amerikanen

De afgelopen jaren zijn er steeds meer Amerikanen in Rusland gearresteerd. Dit lijkt samen te hangen met Russische pogingen tot gevangenenruil met de VS, waarbij Rusland Russen probeert vrij te krijgen die in de Verenigde Staten en Europa zijn veroordeeld. Deze trend kan wijzen op een toenemende spanning tussen de twee landen en de complexiteit van de internationale betrekkingen.