Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Taxichauffeur krijgt werkstraf na inrijden op dragqueen tijdens Pride Amsterdam

Een 27-jarige taxichauffeur is veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand voor het inrijden op een dragqueen tijdens Pride Amsterdam in de nacht van 7 op 8 augustus 2023.

Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden opgelegd.

Incident tijdens Pride

Het slachtoffer, verkleed als dragqueen, verklaarde dat hij samen met een vriend op een taxi wachtte. Toen de taxi arriveerde, leek de chauffeur in eerste instantie te stoppen, maar reed vervolgens verder toen hij de dragqueen zag. Het slachtoffer rende achter de taxi aan, waarna de chauffeur stopte en hem uitschold. Toen het slachtoffer met zijn tas tegen de taxi sloeg, reed de chauffeur achteruit en raakte het slachtoffer licht.

Bewijs tegen de chauffeur

De verklaring van het slachtoffer werd ondersteund door zijn vriend, een getuige en camerabeelden, waarop te zien was dat de chauffeur met verhoogde snelheid op het slachtoffer afreed. Hoewel de belediging niet door getuigen werd gehoord, kon de officier van justitie niet bewijzen dat het incident een discriminerende aard had.

Rechterlijke uitspraak

De rechter achtte bewezen dat de taxichauffeur opzettelijk op het slachtoffer inreed, met het risico hem ernstig te verwonden.

De straf viel lager uit dan de eis van de officier van justitie, die één maand celstraf had geëist en een rijontzegging voor zes maanden, waarvan drie voor