Hervorming rechtssysteem Mexico zorgt voor verdeeldheid, rechters voortaan gekozen

De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft een grootschalige hervorming van het rechtssysteem aangekondigd waarbij rechters voortaan door de bevolking zullen worden gekozen.

Deze maatregel is bedoeld om corruptie tegen te gaan en het vertrouwen in de rechterlijke macht te herstellen. De hervorming, die voor grote controverse zorgt, werd oorspronkelijk voorgesteld door voormalig president López Obrador.

Verkiezingen voor rechters op komst

Op 1 juni vinden verkiezingen plaats voor nieuwe rechters, waarbij alle zittende rechters van het Hooggerechtshof worden vervangen. Bovendien wordt het aantal zetels in het hof uitgebreid van 9 naar 11. Het doel is om de invloed van de bevolking op de rechtspraak te vergroten, maar de maatregel stuit op veel weerstand.

Massale protesten en stakingen

De aankondiging van de hervorming heeft geleid tot wekenlange protesten. Tegenstanders, waaronder rechters en rechtbankmedewerkers, vrezen dat de hervorming de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in gevaar brengt.

Ongeveer 1700 rechters en duizenden medewerkers hebben uit protest het werk neergelegd. Daarnaast zijn er zorgen dat drugskartels door deze verkiezingen meer invloed zouden kunnen uitoefenen op het rechtssysteem.

Politieke invloed op de rechterlijke macht

Critici waarschuwen dat de hervorming de deur opent voor meer politieke inmenging in de rechtspraak. Aangezien de regeringspartij Morena populair is, bestaat de angst dat nieuwe rechters vooral uit dezelfde politieke hoek zullen komen. Daarnaast wil de regering ook toezichthouders en de bestuurders van de Mexicaanse kiesraad door het volk laten kiezen, wat tot nog meer zorgen over de onafhankelijkheid leidt.

De hervorming is een van de meest ingrijpende veranderingen in het Mexicaanse rechtssysteem en zal de komende maanden nauwlettend in de gaten worden gehouden.