Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

4 jaar cel voor man (23) uit Helmond die zich twee keer probeerde aan te sluiten bij Islamitische Staat

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens zijn poging zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Om de kans op herhaling te beperken, kan de man na zijn detentie langdurig onder toezicht worden gesteld.

Poging tot reis naar IS-gebied

De verdachte reisde in september 2023 naar Ethiopië met het doel om samen met enkele online gelijkgestemden naar Somalië te reizen en zich bij IS aan te sluiten. Deze poging werd echter verstoord door de tussenkomst van de Ethiopische autoriteiten. Niet ontmoedigd, kocht de man een nieuw vliegticket naar Ethiopië en regelde hij een rit naar de luchthaven in Brussel. Een dag voor zijn geplande vlucht werd hij door de politie aangehouden.

Zware beschuldigingen

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich heeft geprobeerd aan te sluiten bij een terroristische organisatie, ondanks een eerder verblijf in een Ethiopische cel. IS staat bekend om haar gewelddadige praktijken, waaronder zelfmoordaanslagen en executies, gericht op het omverwerpen van bestaande regimes en het aanzetten tot geweld tegen ongelovigen.

Ongeloofwaardige verklaringen

Tijdens de rechtszaak deed de verdachte enkele verklaringen over zijn intenties. Hij stelde dat hij in een grot in Somalië wilde wonen en zich niet bij IS wilde aansluiten. De rechtbank vond deze verklaring ongeloofwaardig en wees zijn claim af dat hij op de dag van zijn aanhouding van plan was om niet meer te gaan.

De rechtbank vond het zorgwekkend dat de verdachte geen afstand lijkt te nemen van zijn gewelddadige ideologie en tijdens zijn detentie andere gedetineerden probeerde te overtuigen van zijn strikte geloofsopvattingen.

Langdurige gevolgen

De rechtbank benadrukte de noodzaak om reizen naar IS-gebieden met terroristische bedoelingen krachtig tegen te gaan. Naast de vierjarige celstraf, krijgt de verdachte ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel, waardoor hij na zijn detentie onder langdurig toezicht kan worden gesteld. Hiermee hoopt de rechtbank de samenleving te beschermen tegen mogelijke herhaling van dergelijk gedrag.