Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tip oplettende burger zorgt voor aanhouding van nepagenten in De Bilt

Op dinsdag 8 oktober heeft een oplettende burger in De Bilt bijgedragen aan de aanhouding van twee nepagenten.

De melder zag een verdachte situatie bij een pinautomaat en belde de politie, waardoor het duo snel kon worden gepakt in Bilthoven.

Verdachte situatie bij pinautomaat

Rond 18.45 uur merkte de melder een man op die bij de pinautomaat met meerdere bankpassen pinnen. De man was gekleed met een petje en een mondkapje, wat de melder argwanend maakte.

Na het pinnen stapte de verdachte in een auto waarin een tweede man wachtte. Vertrouwend op zijn onderbuikgevoel besloot de melder direct de politie te bellen. Hij maakte een foto van de verdachte en gaf het kenteken van de auto door, wat cruciaal bleek voor de opsporing.

Snelle aanhoudingen

Dankzij de snelle en gedetailleerde informatie van de melder kon de politie het voertuig snel traceren in Bilthoven. De bestuurder voldeed aan het signalement en werd aangehouden. In de auto werd een bankpas in stukken aangetroffen, wat leidde tot de aanhouding van de tweede inzittende. Beide 18-jarige mannen uit Hilversum zijn nog steeds in hechtenis.

Doorzoekingen en gevonden bewijs

Bij een doorzoeking van het voertuig werden naast de bankpas ook grote bedragen aan contant geld, losse simkaarten en sieraden in beslag genomen. Op donderdag 10 oktober doorzocht de politie de woningen van de verdachten. In de woning van een van hen werd veel dure kleding aangetroffen, terwijl de andere woning een aanzienlijke hoeveelheid contant geld en een aantal onduidelijke bankpassen bevatte. De politie is bezig met verder onderzoek om te achterhalen of deze bankpassen verband houden met andere oplichtingen in de regio.

Slachtoffer van oplichting

Een 78-jarige vrouw uit De Bilt is slachtoffer geworden van de nepagenten. Eerder die dag ontving zij een telefoontje van iemand die zich voordeed als bankmedewerker, met verhalen over verdachte activiteiten op haar bankrekening. Gedurende drie uur werd zij aan de telefoon gehouden, terwijl er twee keer een zogenaamde politieagent langs kwam om haar bankpassen en sieraden op te halen. Pas na het verbreken van de telefoonverbinding realiseerde zij zich dat ze was opgelicht.

Belang van alertheid

De politie benadrukt het belang van alertheid en vraagt mensen om verdachte situaties te melden. Dankzij de oplettende burger kon de politie snel optreden en het duo aanhouden. Als blijk van waardering ontvangt de melder een bosje bloemen van de politie voor zijn waardevolle hulp.