© Crime-Nieuws.nl

Geen toegang tot 345 miljoen euro aan bitcoins van wietkweker ‘die codes kwijt of vergeten is’

In een opmerkelijke zaak rond een wietkweker met een grote hoeveelheid aan bitcoins blijkt dat de autoriteiten ondanks pogingen geen toegang hebben kunnen krijgen.

Het Criminal Assets Bureau (CAB) in Ierland zit sinds 2019 met een groot probleem: ze hebben geen toegang tot €345 miljoen aan Bitcoin die ze in beslag namen van drugsdealer Clifton Collins.

Toen de crypto in 2020 werd geconfisqueerd, had deze nog een waarde van zo’n $56 miljoen, maar de koersstijging van de cryptocurrency heeft de waarde sindsdien flink opgedreven.

Inbeslagname na ontdekking wietkwekerij

De hoeveelheid cryptovaluta werd door het Ierse Hooggerechtshof in beslag genomen nadat Collins’ illegale activiteiten aan het licht kwamen. De politie ontdekte een wietkwekerij in zijn huis, en Collins werd gedwongen zijn cryptovaluta over te dragen aan de CAB. De rechtbank beschouwde de Bitcoin als opbrengst van criminele activiteiten en gaf de CAB een bevriezingsbevel.

Toegangscodes verloren

Het grote probleem is dat de CAB niet bij de munten kan, omdat de toegangscodes kwijt zijn. Volgens Collins had hij de codes opgeslagen in een hengelkoffer die op een terrein in Co Galway stond, maar deze koffer zou zijn verdwenen na een inbraak of bij het opruimen van zijn huis na zijn arrestatie. De miljoenen aan bitcoins zijn verdeeld over 12 digitale portemonnees, en zonder de codes blijft het voor de autoriteiten onmogelijk om bij de fondsen te komen.

Flinke waardestijging

De waarde van bitcoins schommelde in 2011, toen Collins begon te investeren, nog tussen $0,30 en $29. Inmiddels is de waarde gestegen tot meer dan $62.000 per Bitcoin, wat het bedrag van de in beslag genomen cryptovaluta naar €345 miljoen heeft doen oplopen.