© Crime-Nieuws.nl

Tbs geëist tegen man uit Arnhem die afgelopen 20 jaar dertig keer is veroordeeld voor bedreigingen

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Arnhem tbs met voorwaarden geëist tegen een 38-jarige man die de afgelopen twintig jaar al dertig keer is veroordeeld voor bedreiging.

Ditmaal stond hij terecht voor twee nieuwe bedreigingen en voor het beledigen van twee politieagenten. Op 5 januari bedreigde de man een reclasseringsmedewerker via de telefoon, en op 16 januari dreigde hij met explosieven richting de gemeente Arnhem.

Dreiging met terroristisch misdrijf

De tweede bedreiging volgde kort na ongeregeldheden rondom een Pegida-demonstratie in Arnhem, waarbij geprobeerd werd een koran te verbranden. De man dreigde toen de stad “een lesje te leren” met explosieven. Vanwege de context en de recente onrust, beschouwt het OM deze bedreiging als ernstig en ziet het als een dreiging met een terroristisch misdrijf.

Impact op burgemeester en medewerkers

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de bedreigingen, ondanks dat ze misschien loos waren, een grote impact hadden op de burgemeester en medewerkers van de gemeente Arnhem. Zij ervoeren de woorden van de verdachte als zeer angstaanjagend, wat de ernst van de situatie vergroot.

Straffeis en tbs-behandeling

Gezien het strafrechtelijke verleden van de verdachte, en zijn vastgestelde stoornissen, acht het OM een gevangenisstraf zonder behandeling niet voldoende.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 16 dagen, gelijk aan de tijd die de man al in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, en een tbs-maatregel met voorwaarden. Hiermee kan de man na zijn huidige ISD-traject (voor stelselmatige daders) verder worden behandeld, mogelijk binnen een kliniek, om recidive te voorkomen.