© Pexels

10 jaar plus tbs geëist na gruwelijke moord moeder zoon na melding jeugdbescherming

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen een man voor het op gruwelijke wijze om het leven brengen van de moeder van zijn zoon met een bijl.

Bij de meldkamer van de politie kwamen vorig jaar 4 april meldingen binnen van een mogelijk geweldsincident aan de Broerstraat in Appingedam. Volgens de bellers zou er gegil, geschreeuw en gebonk te horen zijn in een woning in die straat. Agenten gaan ter plaatse en treffen een gruwelijk tafereel aan.

Een 30-jarige vrouw ligt zwaar toegetakeld in de woning met een bijl nog in haar lichaam. De politie weet kort na de meldingen een 23-jarige man aan te houden. De man uit Haarlem wordt verdacht van moord op de moeder van zijn zoon. Volgens justitie heeft hij met voorbedachte rade gehandeld. Aanleiding zou een melding van een jeugdbeschermer zijn dat de man zijn zoon niet eerder zou mogen zien. Met een bijl reist hij vervolgens van Haarlem naar Appingedam.

‘Een belangrijk aspect is de tijd waarin het strafbare feit zou zijn gepleegd. Op basis van een tijdlijn die de politie in het onderzoek heeft vastgesteld, heeft verdachte luttele seconden na aankomst bij haar woning het slachtoffer om het leven gebracht. De officier: “’Binnen maximaal 13 seconden moet het slachtoffer de deur open hebben gedaan, moet verdachte de woning zijn ingelopen, en zou nadat de sfeer eerst goed was een discussie hebben plaatsgevonden over foto’s en gezag. Dat is volstrekt onaannemelijk. Daar komt bij dat noch op de deurbelcamera op haar woning, noch door getuigen, een hevige discussie is gehoord. En dat al snel na de gil achter de voordeur geweld door de getuigen wordt waargenomen dat passend is bij het dan al hakken met de bijl naar het op de grond liggende lichaam van het slachtoffer.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de man is een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Er wordt bij de eis rekening gehouden met verminderde toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.