De politie heeft bekendgemaakt dat de man die na een achtervolging over de rijksweg A27 ter hoogte van Meerkerk werd aangehouden, een 46-jarige Amsterdammer is. De auto met explosieven erin was vermoedelijk eerder die nacht gebruikt bij een plofkraak in Ulicoten.

Agenten van de Landelijke Eenheid gaven de auto een stopteken omdat de Mercedes reed met een Belgisch kenteken, die normaal bij een Audi hoort. De stopteken werd genegeerd door de bestuurder en de achtervolging werd ingezet. Uiteindelijk kwam de bestuurder met zijn auto in de berm terecht.

Hij stapte gelijk uit, sprong een sloot in en probeerde te vluchten via een weiland. Een behulpzame burger heeft vervolgens een agent in zijn auto naar de andere kant van het weiland gebracht waar hij de verdachte kon aanhouden.

Bij onderzoek in de auto werden spullen aangetroffen die gebruikt kunnen worden bij plofkraken. De politie vermoedt ook dat deze auto betrokken is geweest bij een plofkraak vrijdagnacht in Ulicoten aan de Dorpsstraat. Of de aangehouden Amsterdammer ook betrokken is geweest bij de plofkraak wordt onderzocht. De man is  in verzekering gesteld.