Aangifte tegen politie en justitie inzake ‘staatsgeheime’ hack pgp-leverancrier Sky ECC

Er is aangifte gedaan tegen politie en justitie inzake het hacken van pgp-leverancier Sky ECC.

Dat heeft advocaat Yehudi Moszkowicz bekendgemaakt tegenover de NOS. Hij is van mening dat de opsporingsdiensten illegaal de servers en telefoons van gebruikers zijn binnengedrongen. De gehele tap-operatie zou illegaal zijn uitgevoerd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is hier geen sprake van en heeft alles rechtmatig plaatsgevonden.

Sky ECC was populair onder bepaalde groepen in de samenleving en werd gebruikt nadat andere pgp-leveranciers werden gehackt. Het gaat hier bijvoorbeeld om Ennetcom. Vorig jaar maakt de politie bekend dat ook Sky ECC niet veilig was en er maandenlang live mee kon worden gelezen terwijl gebruikers berichten verstuurden. Het leverde een schat aan informatie op met meer dan 80 miljoen onderschepte berichten alleen al in Nederland.

Op basis van de getapte/gekraakte chats zijn al meerdere personen veroordeeld tot gevangenisstraffen. Hoe de hack tot stand is gekomen is tot op de dag van vandaag raadselachtig. De Nederlandse autoriteiten houden vol dat de gehele operatie is uitgevoerd door de Fransen. Zij hebben op hun beurt de gegevens weer gedeeld met Nederland. De hack geldt in Frankrijk als militair staatsgeheim en zodoende zal er geen openheid worden gegeven inzake de werkwijze.

De advocaten van verschillende verdachten denken dat Nederland een grote rol had in de hack dan justitie en politie wil doen voorkomen. Er zou volgens Moszkowicz sprake zijn van computervredebreuk en illegaal tappen. Er is aangifte gedaan tegen het OM, tegen de officieren van justitie die bij het Sky ECC-onderzoek betrokken zijn, tegen het hoofd van de landelijke recherche Andy Kraag en tegen rechercheurs en technici. Het OM ziet de zaak vol vertrouwen tegemoet.