De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Aanhouding in Colombia voor moord met machinegeweren op woonwagenkamp

In Colombia is de voortvluchtige moordenaar van de 12-jarige Danny Gubbels aangehouden. Het slachtoffer werd in 2010 doodgeschoten op een woonwagenkamp na een conflict om 400 kilo cocaïne.

De jongen werd in 2010 geraakt door kogels toen meerdere schutters het vuur openden op een woonwagenkamp in Breda. Danny zat samen met zijn moeder aan de keukentafel toen er opeens werd geschoten. De schietpartij zou een vergeldingsactie zijn geweest omdat er een grote partij cocaïne was verdwenen/geript.

Vanwege de moord op de jongen en een poging tot moord op zijn moeder werden twee medeverdachten door de rechtbank eerst nog tot 16 jaar en in hoger beroep tot 20 jaar veroordeeld. De man die in Colombia ondergedoken zat werd in november 2015 ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Na een goede samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Colombiaanse autoriteiten is de man getraceerd. De man had zijn ouders op bezoek en was onderweg van Bogota naar Medellín toen hij werd aangehouden. Hij heeft zich vermoedelijk de afgelopen jaren met een valse Colombiaanse identiteit in het Zuid-Amerikaanse land schuil gehouden.

De Brit werd in eerste instantie door de rechtbank vrijgesproken en kwam zodoende op vrije voeten, maar later in hoger beroep is hij alsnog veroordeeld. Van de opgelegde gevangenisstraf van 20 jaar moet hij er nog ruim 18 uitzitten. Nederland zal Colombia om zijn uitlevering vragen.