Aanhouding in Rotterdam voor grootschalige oplichting ruim 120 slachtoffers via phishing

In Rotterdam is een verdachte aangehouden op verdenking van oplichting. Er zouden zeker 120 slachtoffers zijn.

Uit onderzoek kwam de 20-jarige Rotterdammer voor als mogelijke verdachte in verband met oplichting via phishing: Het vermoeden is dat hij contact legde met de slachtoffers via een verkoopsite. Daar zou hij zich hebben voorgedaan voor als potentiele koper. Om een rekening zogenaamd te verifiëren stuurde de dader een betaalverzoek om 1 eurocent over te maken. De gedupeerden kwamen vervolgens op een website buiten de omgeving van de verkoopsite. Daarmee valt de kopersbescherming weg.

Op die website moesten de slachtoffers gegevens invoeren om die cent over te maken. Die gegevens waren echter ook zichtbaar voor de dader. Met die gegevens kon de verdachte internetbankieren met de rekeningen van de slachtoffer. Hij wordt ervan verdacht op deze manier online aankopen te hebben gedaan.

De banken kregen meldingen van klanten waarna zij aangifte deden bij de politie. De meldingen van drie dezelfde banken waren terug te leiden tot dezelfde verdachte. Het gaat om in totaal ongeveer 120 incidenten. Er zouden duizenden euro’s zijn buitgemaakt. De verdachte zit vast en het onderzoek wordt voortgezet.