Aanhouding voor dumpen mest bij provinciehuis Utrecht

De afgelopen tijd hebben milieuactivisten in de eenheid Utrecht diverse protestacties gehouden op verschillende locaties.

Deze acties omvatten blokkades langs de A12 in Veenendaal, langs de A27 in Meerkerk, en bij Breukelen langs de A2. Daarnaast vond er een demonstratie plaats bij het Provinciehuis in Utrecht.

Afgelopen vrijdag, 2 februari, verzamelde een grote groep demonstranten zich bij het provinciehuis aan de Archimedeslaan in Utrecht. Hoewel de bijeenkomst over het algemeen rustig verliep, namen enkele demonstranten onaanvaardbare stappen bij hun vertrek. Ze loosden een grote hoeveelheid mest op straat voor het toegangshek van het Provinciehuis en dumpte bouwafval. De politie is een onderzoek gestart naar deze onregelmatigheden.

Op maandag 12 februari is een 43-jarige man uit Renswoude buiten heterdaad aangehouden op verdenking van het overtreden van de wet milieubeheer. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, en de politie benadrukt dat strafbare feiten niet getolereerd zullen worden.

Geen Begrip voor Milieudelicten

Plaatsvervangend politiechef Michel de Roos heeft publiekelijk zijn onbegrip geuit over deze vorm van actievoeren. Hij benadrukt het recht op demonstreren, maar stelt dat de acties van enkele demonstranten niets te maken hebben met legitiem protesteren.

Het bewust dumpen van mest op straat is een strafbaar feit en zal niet zonder consequenties blijven. De politie zet zich niet alleen in voor handhaving tijdens dergelijke acties maar intensiveert ook de opsporing naderhand.

De politie wil benadrukken dat het recht op demonstreren gerespecteerd wordt, maar strafbare feiten zullen altijd aangepakt worden, zowel tijdens als na de acties. De betrokkenen die ervoor kozen mest op straat te lozen, kunnen rekenen op gerechtelijke stappen.