Aanhouding zoon drugsbaas Chapo in Sinaloa was op verzoek Amerikanen

De zoon van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán werd aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

Tegen de 28-jarige Ovidio Guzmán loopt momenteel een arrestatiebevel en verzoek tot uitlevering van de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer grootschalige drugshandel. De Mexicaanse president maakte tijdens een persconferentie bekend dat de actie vorige week om Ovidio aan te houden werd gedaan naar aanleiding van het uitleveringsverzoek.

Ovidio Guzmán werd vorige week in een woning in Culiacán aangehouden door militairen waarna het Sinaloakartel in actie kwam. Zwaarbewapende mannen hebben de stad volledig afgezet en overal blokkades neergezet. De hele stad was onder controle van het Sinaloakartel.

Op meerdere locaties gingen sicarios van het kartel het gevecht aan met militairen en andere autoriteiten zoals de federale politie. Kort na de aanhouding moesten de militairen Ovidio Guzmán weer vrij laten. De militairen kregen veel kritiek maar president López Obrador staat achter de beslissing. ‘De arrestatie van één persoon is alle doden die daarop zouden volgen niet waard’, aldus de president.

De Mexicaanse autoriteiten hebben nu 230 ‘Special Forces’ van de marine naar Culiacán gestuurd. Volgens de president is dit niet om de strijd aan te gaan met het Sinaloakartel maar om de bevolking te beschermen en de stad weer enigszins onder controle te krijgen.