© Politie/Landelijke Eenheid

Aanhoudingen en luxegoederen afgepakt in onderzoek grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika naar Nederland

In een onderzoek naar internationale cocaïnesmokkel heeft de recherche invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden. Bij de actie zijn onder meer luxegoederen, zoals motoren en dure kleding in beslag genomen.

Bij de actie zijn drie personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van meerdere grote partijen cocaïne naar Nederland. De verdachten zijn 54 jaar afkomstig uit Amsterdam en 53 jaar en afkomstig uit Houten. De derde verdachte is een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij is op 19 september 2021 aangehouden op Curaçao en op zaterdag 25 september overgeleverd aan Nederland. 

Er zou volgens het OM sprake zijn van meerdere partijen die het land in werden gesmokkeld. De verdenking is dat de mannen betrokken zouden zijn bij twee grote partijen cocaïne die per schip vanuit Zuid-Amerika naar Antwerpen werden gesmokkeld in 2015. De partijen zijn daarna (deels) overgebracht naar Nederland en weer verkocht.

De schepen waarop de cocaïne werd verborgen, voeren via de Westerschelde naar Antwerpen en bevonden zich tijdelijk al op het grondgebied van Nederland. Vervolgens is de cocaïne vanuit België opnieuw binnen het grondgebied van Nederland gebracht. Het gaat om partijen die bestemming Nederland hadden. De uit Curaçao overgeleverde verdachte wordt bovendien in verband gebracht met de invoer van nog twee partijen cocaïne, waaronder een in 2020.

Uit door de Landelijke Eenheid van de politie onderschepte en ontsleutelde communicatie tussen de verdachten onderling blijkt hun rolverdeling. Daaruit bleek dat de man uit Curaçao een leidende en organiserende rol had. Hij kon volgens een woordvoerder van justitie beschikken over diverse personen die behulpzaam waren bij het uithalen, transport en distributie van de cocaïne. De 53-jarige man was een belangrijke schakel bij de invoer en de distributie van de partijen cocaïne. De 54-jarige verdachte was belangrijk bij het transport van België naar Nederland. 

Het vermoeden is dat de verdachten ook gebruik maakten van havenmedewerkers in Antwerpen die de smokkel faciliteerden. Het onderzoek naar grootschalige drugssmokkel wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.