De politie heeft in Amsterdam twee mannen aangehouden die vuurwapens geleverd zouden hebben aan de IS-terroristen die een aanslag in 2015 pleegden in Parijs.

De opgepakte mannen zijn 29 en 31 jaar oud, meldt het OM. De verdenking tegen hen is dat zij op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de levering van wapens. Onderzoek door een internationaal team van Nederlandse, Belgische en Franse rechercheurs (JIT) bracht hen in beeld.

In de woningen van de verdachten heeft de politie afgelopen dinsdag doorzoekingen verricht en beslag gelegd op computers, documenten, andere gegevensdragers en mobiele telefoons.

De 29-jarige verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor twee weken in bewaring gesteld. Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij uitsluitend contact mag hebben met zijn advocaat.

De gezondheid van de andere verdachte laat niet toe dat hij langer wordt vastgehouden. Omdat er geen andere mogelijkheid was, is de man donderdag noodgedwongen in vrijheid gesteld in afwachting van de resultaten van het verdere onderzoek.