Aanhoudingen in onderzoek grootschalige drugssmokkel en witwassen door ‘Sesamstraatkartel’

De politie heeft in een onderzoek naar een criminele organisatie meerdere verdachten aangehouden. Het zou gaan om het ‘Sesamstraatkartel’ die verdacht wordt van drugshandel en witwassen.

In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket op dinsdag 26 mei zes verdachten aangehouden. Zaterdag 30 mei is een zevende verdachte aangehouden. De zeven mannen worden volgens de politie ervan verdacht deel te nemen aan een internationaal opererende organisatie. Deze criminele organisatie zou drugs via Europese havens Nederland binnenbrengen en ten behoeve daarvan grote bedragen witwassen, aldus een woordvoerder.

De verdachten zijn een 38-jarige man uit St. Willebrord, een 39-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, een 58-jarige man uit Amsterdam, een 46-jarige man uit Roosendaal, een 65-jarige man uit Eindhoven en een 35-jarige man uit Bergen op Zoom. De zes personen werden opgeroepen om zich vorige week dinsdagochtend te melden, waarna ze werden aangehouden. De zevende persoon, een 52 jarige Nederlander die in Spanje woont, is zaterdag 30 mei aangehouden in Breda. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek naar dit crimineel netwerk is gestart naar aanleiding van een eerder politieonderzoek. Tijdens een doorzoeking in dit onderzoek in 2018 werd administratie in beslag genomen. Dat leidde naar geldstromen en de recherche stuitte op het gebruik van Ennetcom-data. Uit de gekraakte/ontsleutelde PPG-berichten kwam er informatie binnen over het zogenaamde Sesamstraatkartel. De betrokkenen communiceerden onderling namelijk door gebruik te maken van namen uit de kinderserie Sesamstraat.

Eind 2019 werden al invallen verricht in verband met het onderzoek naar het Sesamstraatkartel. Er werden bedrijfspanden en woningen op 20 locaties door heel Nederland doorzocht. Hierbij werd onder meer beslag gelegd op administratie, panden, drugs, valse ID-bewijzen en een vals diplomatiek paspoort. De verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.