Aanhoudingen in onderzoek hacken en afpersen bedrijven voor miljoenen in bitcoins

De Amsterdamse politie heeft verdachten aangehouden in een onderzoek naar onder meer handel in de gegevens van miljoenen personen en witwassen.

De drie verdachten zijn maandag opgepakt in verband met een omvangrijk onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort (hoofdverdachte), een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats. Twee van de verdachten zijn na hun aanhouding direct in alle beperkingen vastgezet en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Het onderzoek werd in maart 2021 gestart naar aanleiding van een aangifte van datadiefstal en afpersing/afdreiging van een groot Nederlands bedrijf. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat vermoedelijk duizenden kleine en grote bedrijven en instellingen het slachtoffer zijn geworden van de hackers en diefstal en heling van data. Het gaat om tientallen miljoenen privacygevoelige gegevens.

De daders zouden volgens de politie zeer geraffineerd te werk zijn gegaan. Nadat er toegang werd verkregen tot data op de systemen, kregen de getroffen bedrijven dreigend bericht per e-mail met de mededeling dat er een bepaald bedrag betaald moest worden in bitcoins. Veel bedrijven hebben zich gedwongen gevoeld om te betalen in de hoop hun data te beschermen. De totaalschade loopt in de vele miljoenen. 

Het geëiste losgeld per bedrijf liep tot meer dan 100.000 euro op met een uitschieter naar meer dan 700.000 euro. In veel gevallen werd de gestolen data ondanks een betaling in bitcoins alsnog online verkocht. De hoofdverdachte zou volgens de onderzoekers de afgelopen jaren ruim 2,5 miljoen euro crimineel vermogen hebben binnengehaald. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.