Aanhoudingen in onderzoek rechts-extremistische en terroristische activiteiten

De politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Bij de doorzoeking van het ouderlijk huis van de 19-jarige verdachten in Amsterdam en Zwijndrecht is beslag gelegd op grote hoeveelheden rechts extremistisch-materiaal, waaronder een hakenkruisvlag, uniformen, posters, digitale gegevensdragers en verboden messen. De onderzoeken door de landelijke recherche en regionale recherche Rotterdam zijn begin oktober gestart na een tip van de AIVD. Het gaat om twee afzonderlijke, op zichzelf staande onderzoeken, meldt justitie.

De verdachten zouden deel uitmaken van rechts-extremistische groepen, die online aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme en geweldplegers verheerlijken. Een van de groeperingen staat bekend als ‘The Base’, een internationaal netwerk van rechts-extremisten, dat het bezit van vuurwapens aanprijst en dreigt met geweld van vuurwapens.

Beide verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld. Het onderzoek is in volle gang.