Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Aanhoudingen in Sky ECC-onderzoeken voor smokkel bijna 7000 kilo cocaïne via Antwerpen

De Belgische politie heeft aanhoudingen verricht voor de smokkel van bijna 7000 kilo cocaïne. Twee Sky ECC-onderzoeken waren aanleiding hiervoor.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Zo werd een onderzoek gestart naar de rol van een 58-jarige ambtenaar die zijn functie zou hebben misbruikt. De Federale Gerechtelijke Politie heeft de man dinsdag op zijn werk bij de diensten van douane in de haven van Antwerpen gearresteerd. Na voorgeleiding heeft de onderzoeksrechter de 50-jarige man onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

In het andere gerechtelijke onderzoek heeft de onderzoeksrechter de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen opdracht gegeven tot 12 huiszoekingen uitgevoerd in Aartselaar, Antwerpen, Borsbeek, Deurne, Edegem, Hoboken, Kontich, Mortsel, Sint-Niklaas en Temse. Daarbij werden 8 mensen gearresteerd. Het gaat om mannen tussen 25 en 38 jaar.

In het onderzoek zou deze organisatie gelinkt kunnen worden aan meerdere gesmokkelde partijen. Het gaat om negen feiten van invoer van cocaïne via de Waaslandhaven tussen februari 2020 en maart 2021. Daarbij is in totaal sprake van 6.916 kilogram cocaïne.

Daarvan kon ongeveer 5,6 ton cocaïne beslag kon worden genomen door de douane. Twee partijen konden in beslag genomen worden tijdens de livefase in het dossier Sky ECC, waarbij de speurders de gesprekken tussen criminelen konden meevolgen. Op 23 februari 2021 werd 303,94 kilogram cocaïne onderschept in een lading suiker, op 3 maart 2021 ging het om een partij van 719,59 kilogram cocaïne in een deklading auto’s. Beide inbeslagnames gebeurden bij MPET in de Waaslandhaven.

De 26-jarige hoofdverdachte heeft alle informatie rond de partijen verdovende middelen. Volgens het parket van Antwerpen kreeg hij hulp van zijn broer en neef. De organisatie kon ook beroep doen op de hand- en spandiensten die geleverd werden door mensen die in de haven werkzaam zijn of waren.

Bij de invallen en doorzoekingen werden meer dan 100.000 euro cash, enkele pgp-telefoons, juwelen en luxe kleding in beslag genomen. Er werd verder ook nog beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen werden bevroren. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.