Bij een actie heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht in Spanje en Nederland in een onderzoek naar grootschalige oplichting via ‘boilerroom-fraude’.

Bij boilerroom-fraude bellen oplichters met hun slachtoffers en worden bijzonder mooie investeringen aangeboden. Om vertrouwen van de gedupeerde te krijgen, wordt voorgesteld eerst een relatief kleine investering te doen. Via een persoonlijk account waarop real time wisselkoersen staan, zien gedupeerde hun geld snel renderen. Als het vertrouwen is gewonnen, wordt er om grotere investeringen gevraagd. In dit onderzoek hebben 40 aangevers samen vermoedelijk 6 miljoen euro geïnvesteerd, meldt een politiewoordvoerder.

Drie Nederlandse hoofdverdachten zijn aangehouden in Marbella en Madrid. Ook is in Spanje een doorzoeking geweest bij een Engelse handlanger. Een Nederlandse hoofdverdachte is nog voortvluchtig in Spanje. In Nederland zijn drie mannen aangehouden. Dat gebeurde in Haarlem, Zandvoort en Lelystad. Op verschillende locaties zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij is veel bewijsmateriaal gevonden.

De mannen in de leeftijd van 40 tot en met 59 jaar worden ervan verdacht jarenlang via een boilerroom-constructie miljoenen euro’s buit te hebben gemaakt. De zaak is ruim 2,5 jaar geleden opgestart na verschillende meldingen die bij de politie binnenkwamen op verschillende plekken in Nederland. Er is beslag gelegd op bankrekeningen en een vakantiewoning. Het onderzoek naar de fraude wordt voortgezet.