Aanhoudingen na meldingen over mannen met vuurwapens op balkons in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft aanhoudingen verricht na verschillende melding over gewapende mannen op balkons.

Rond 18.00 uur dinsdagavond krijgt de politie een melding  dat een man op een balkon in de Eerste Helmersstraat met een vuurwapen staat. Agenten en hondengeleiders komen ter plekke en zien de man met het vuurwapen ook. Er wordt opgeschaald en de hulp van een arrestatieteam wordt ingeroepen. Terwijl de agenten in afwachting zijn van het arrestatieteam, loopt de man naar buiten. Op straat overmeesteren agenten de verdachte en houden hem aan. In zijn tas vinden ze een wapen. Dit blijkt na onderzoek een airsoftwapen te zijn.  De 17-jarige verdachte wordt meegenomen naar het bureau en het wapen is in beslag genomen.

Enkele uren na de eerste melding krijgt de politie rond 20.30 opnieuw melding binnen dat een man met een vuurwapen op een balkon aan de Hemsterhuisstraat zou staan. De politie is met onderhandelaars en hondengeleiders ter plaatse gegaan voor onderzoek. De verdachte liet de onderhandelaars binnen en ook hij bleek in het bezit van een airspoftwapen.

Airsoftwapens zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules.Je mag in Nederland geen airsoftwapen hebben als je jonger bent dan 18 jaar. Als je boven de 18 jaar jaar bent, mag je alleen een airsoftwapen hebben, wanneer je lid bent van de Nederlandse Airsoft- en Belangen Vereniging en de wetgeving kent. Maar ook dan mag je een airsoftwapen niet laten zien en gebruiken op de openbare weg.