Aanhoudingen voor buitmaken ruim 500.000 euro met Anydesk bankhelpdeskfraude

De politie heeft in Groningen verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Hierbij zou zeker een half miljoen euro zijn buitgemaakt.

De recherche startte in mei van dit jaar een onderzoek nadat er in Biddinghuizen aangifte werd gedaan van fraude. Al snel bleek dat er een mogelijke link was met andere zaken waarbij sprake was van een soortgelijke werkwijze en dezelfde verdachten. Met de Anydesk bankhelpdeskfraude zouden de oplichters minimaal 500.000 euro hebben buitgemaakt.

Na langdurig onderzoek zijn op dinsdag 19 juli twee mannen en een jongen aangehouden in een woning in Groningen. In de woning werden gegevensdragers, geld en waardevolle goederen aangetroffen. Deze spullen zijn in beslag genomen. De verdachten zijn allem afkomstig uit Groningen. Eén verdachte zit momenteel nog in hechtenis. De andere twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven onderdeel uitmaken van het onderzoek.

Het onderzoek doet volgens een woordvoerder van de politie vermoeden dat er sprake is van een professionele organisatie. Zo werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van verschillende geldezels om het gestolen geld wit te wassen en deed de woning waar de verdachten zich bevonden waarschijnlijk slechts dienst als uitvalsbasis voor het uitvoeren van digitale criminaliteit. Het onderzoek naar de fraude wordt voortgezet.