Aanhoudingen voor diefstal ‘lokhorloge’ van politieagenten in burger in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam zijn drie mannen aangehouden voor de diefstal van een ‘lokhorloge’ bij een agent in burger.

Op 26 april benaderden drie mannen rond 22.00 uur twee agenten in burger aan de Amstel. Er werd vervolgens een zogenaamde ‘voetbaltruc’ toegepast en de daders maakten een horloge buit. De voetbaltruc is een bekende afleidingsmanoeuvre waarbij zakkenrollers uit zijn op de diefstal van horloges van dure merken. De zakkenrollers doen dan vaak alsof ze dronken zijn en maken eerst een praatje met hun slachtoffers over voetbal. Slachtoffers worden afgeleid doordat de zakkenrollers tegen hun been schoppen en hen vervolgens van hun dure horloge beroven.

Na een korte achtervolging heeft de politie drie mannen van 30, 31 en 41 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De 41-jarige verdachte had het ‘lokhorloge’ in zijn hand en heeft bekend diefstal te hebben gepleegd. De verdachten blijven voorlopig vastzitten tot ze op 7 mei moeten verschijnen bij de politierechter.

De reden voor de inzet van agenten in burger met een ‘lokhorloge’ is dat er de laatste maanden een grote groep (jonge) mannen actief is met zakkenrollen in en rondom de uitgaansgelegenheden en hotels in Amsterdam. Voor Koningsnacht en Koningsdag heeft het OM specifiek toestemming gegeven voor het gebruik van een ‘lokhorloge’.