De FIOD heeft aanhoudingen verricht in verband met een onderzoek naar de koop van chemicaliën die onder meer gebruikt worden in een cocaïnewasserij.

Het gaat om vier mannen van 54, 51, 39 en 23 jaar en een vrouw van 52 jaar uit Alkmaar, IJsselstein, Houten en Rotterdam. Zij worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor de productie van drugs, het voorhanden hebben van drugs en witwassen. Het UWV heeft gelijktijdig onderzoek gedaan naar vermoedelijke uitkeringsfraude door de 54-jarige IJsselsteiner die al een aantal jaren een uitkering geniet.

De verdachten hebben diverse soorten chemicaliën gekocht. De aankoopwaarde van deze chemicaliën bedraagt enkele tienduizenden euro’s. Deze chemicaliën zijn geschikt voor de bereiding van diverse drugs. Het gaat bijvoorbeeld om 1750 liter ammonia, 2400 liter methylethylketon, 132 liter zwavelzuur en 30 liter en 48 kilo zoutzuur. Het vermoeden is dat verdachten misbruik hebben gemaakt van verschillende vennootschappen om de chemicaliën te bestellen. Die vennootschappen stonden op naam van katvangers.

Op de bankrekeningen van de opgepakte verdachten werd 600.000 euro cash gestort waar volgens de FIOD geen zichtbare inkomsten tegenover stonden. De herkomst van dit geld wordt onderzocht. De officier van justitie beslist later deze week wanneer welke verdachten worden voorgeleid. Het onderzoek wordt voortgezet.