Aanhoudingen voor roven ruim 70.000 euro bij bejaarden met bankhelpdeskfraude

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige oplichting van ouderen, meerdere verdachten aangehouden. Er zou zeker voor 70.000 euro zijn buitgemaakt.

Het onderzoek werd gestart nadat er eind oktober 2021 een melding binnenkwam van een slachtoffer die vertelde van een groot geldbedrag te zijn besloten. Het bleek al snel om te gaan om bankhelpdeskfraude. De slachtoffers waren allen bejaard en werden door de daders voorgehouden dat hun geld op de bankrekening niet meer veilig was en er een nieuwe bankpas aangevraagd moest worden. Gedurende het telefoongesprek werd hen verteld dat hun bankpas opgehaald zou worden door een medewerker van de bank. Vervolgens werd er met deze bankpas grote bedragen gepind.

Het onderzoeksteam deed uitgebreid onderzoek en stuitte op nog eens 13 zaken die te linken bleken te zijn aan dezelfde dadergroep. Deze zaken hebben zich afgespeeld tussen oktober 2021 en maart 2022. Er is in totaal voor meer dan 70.000 euro buitgemaakt bij de slachtoffers. Op woensdag hield de politie de verdachten aan. Het gaat om een 18-jarige man uit Renkum, een 18-jarige man uit Heelsum en een 19-jarige man uit Wageningen. Er zijn diverse doorzoekingen gedaan in de woningen van de verdachten. Hierbij zijn grote hoeveelheden luxe goederen, merkkleding, veel contant geld, een voertuig en diverse mobiele telefoons in beslag genomen.