Aanhoudingen voor roven ruim kwart miljoen euro bij plunderen beleggingsrekeningen

De politie heeft verdachten aangehouden voor het roven van ruim een kwart miljoen euro bij het plunderen van beleggingsrekeningen.

Agenten hebben in augustus een 27-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige vrouw uit Nijverdal aangehouden in een onderzoek naar identiteitsfraude bij een investeringsmaatschappij. De fraudeurs zouden voor ruim 250.000 euro buit hebben gemaakt bij acht slachtoffers. Hun beleggingsrekeningen werden geplunderd. De slachtoffers werden door de investeringsmaatschappij schadeloos gesteld.

De fraudeurs gingen op de volgende wijze te werk. Ze wisten in te loggen op beleggingsrekeningen van slachtoffers. In die online omgeving wijzigden ze de gegevens van de slachtoffers en vroegen vervolgens een uitbetaling en de opheffing van de rekening aan. Het geld werd vervolgens naar bankrekeningen van geldezels overgemaakt, waarna het geld bij de fraudeurs terecht kwam. Hoe de fraudeurs in eerste instantie ingelogd zijn wordt nader onderzocht. De politie startte het onderzoek nadat de investeringsmaatschappij aangifte had gedaan. Na deze aangifte is de beveiliging aangepast/verbeterd bij de investeringsmaatschappij, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

De politie heeft doorzoekingen gedaan en meerdere gegevensdragers in beslag genomen. De 27-jarige man is onlangs voor de raadkamer verschenen en blijft 90 dagen langer vastzitten. Het onderzoek door het cybercrimeteam van de eenheid Rotterdam gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.