Aanhoudingen voor stelen en te koop aanbieden gegevens Covid-19 testen GGD op Telegram

De politie heeft aanhoudingen verricht voor diefstal van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen.

Bij de politie kwam afgelopen vrijdag melding binnen van onder meer de GGD dat er op Telegram gegevens uit een GGD-systeem te koop zouden worden aangehouden. Hierop werd door het cybercrimeteam van de politie een onderzoek opgestart. Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD.

De verdachten bevonden zich zaterdagavond beiden in Amsterdam. De politie kwam in actie en heeft de mannen aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. De woningen van de mannen zijn doorzocht en de politie nam computers in beslag.

Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf.In deze zaak zijn binnen 24 uur twee mensen aangehouden. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet waarbij onder meer naar de omvang van de datadiefstal gekeken zal worden. De verdachten zullen verwachting dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.