Aanhoudingen voor valse melding na urenlange afzetting, ontruiming en onderzoek

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee minderjarige jongens aangehouden na een valse melding van een dreigende situatie in de Herestraat in Groningen. De situatie bleek te zijn gebaseerd op een valse melding.

De melding werd op woensdagavond 11 oktober rond 18:00 uur ontvangen en betrof een mogelijke dreigende situatie in een pand aan de Herestraat. Gezien de aard van de dreiging werd onmiddellijk grootschalig gereageerd met de komst van politie, brandweer en ambulancedienst, wat leidde tot de ontruiming van meerdere panden in de omgeving.

Het daaropvolgende politieonderzoek in het pand heeft niets verdachts opgeleverd, en de dreiging werd als niet-bestaand beschouwd. Tegen middernacht werden twee minderjarige jongens uit Groningen en Het Hogeland aangehouden in verband met een valse melding. Beide verdachten zitten vast en worden ondervraagd.

De inzet van hulpdiensten voor deze situatie had gevolgen voor andere meldingen, omdat deze niet beschikbaar waren. De Herestraat werd urenlang afgezet en panden werden ontruimd, wat gevolgen had voor omwonenden, vervoersdiensten en ondernemers.

De impact van deze melding op het veiligheidsgevoel van omwonenden was groot, mede vanwege eerdere explosies in dezelfde omgeving in juli en september. Er is op dit moment geen enkele aanwijzing voor een verband tussen de melding van woensdagavond en de eerdere geweldsincidenten in de Herestraat.

De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

Gevolgen van valse melding

De valse melding had een aantal gevolgen. Ten eerste leidde het tot een grootschalige inzet van hulpdiensten, die niet beschikbaar waren voor andere meldingen. Ten tweede werd de Herestraat urenlang afgezet, wat gevolgen had voor omwonenden, vervoersdiensten en ondernemers. Ten derde had de melding een grote impact op het veiligheidsgevoel van omwonenden, mede vanwege eerdere geweldsincidenten in de omgeving.

Bestraffing voor valse meldingen

Valse meldingen zijn strafbaar. De strafmaat hangt af van de ernst van de melding. In dit geval kan een verdachte worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal € 21.750.